145 éves a Budapesti Ügyvédi Kamara

Morber Janka

A 145 éves Budapesti Ügyvédi Kamara ünnepi elnökségi ülés keretében emlékezett meg a kamara megalakulásának kerek évfordulójáról. 

A Himnusz meghallgatását követően, egyperces néma felállással fejezték ki tiszteletüket és búcsúztak a jelenlévők a vasárnap elhunyt alkotmánybíró, volt igazságügyi miniszter Balsai Istvántól, aki diplomája megszerzését követően 1972-től ügyvédjelölt volt, majd 1974 és 1990 között ügyvédként, 1995-től 2007-ig egyéni ügyvédként dolgozott.

A rendezvényen a társhivatásrendek részéről tiszteletét tette Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, 

Dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész, Dr. Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Szecskó József, igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár. 

Dr. Tóth M. Gábor elnök úr külön köszöntötte a megjelentek között Dr. Horváth Jenőt, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnökét.

Tóth M. Gábor elnök úr beszédében kitért arra, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara a „boldog békeidőkben” az ország művelődésének, infrastruktúrájának, gazdaságának felívelő időszakában 1875. február 20-án alakult. Igaz nem elsőként az országban, hiszen a Pécsi Ügyvédi Kamara ugyancsak 1875 februárjában, de két héttel korábban már létrejött.

A társhivatásrendek képviselői közül először Sulyok Tamás elnök úr köszöntötte a résztvevőket, kiemelte és üdvözölte, hogy az ügyvédséggel szemben megnyilvánuló társadalmi hitel, közbizalom továbbra is fennáll. Parti Tamás a kölcsönös segítség és támogatás folytonosságára hívta fel a figyelmet, hiszen „voltak és még lesznek is nehéz időszakok”, de együttműködéssel az olyan esetek, jelenségek is megoldhatóak, amelyekre nincs jogszabály. „Jókedélyt, bölcsességet es tudást” kívánt a kamara teljes szervezetének. Senyei György Barna úgy fogalmazott, hogy egy kicsit haza is érkezett, hiszen 27 évvel ezelőtt ügyvédként kezdte a pályafutását. Legalább még 145 évet és zökkenőmentes együttműködést kívánt a kamarai tagoknak és a társhivatásrendek képviselőinek.

Főügyész úr szintén egy nagy családhoz hasonlította a megjelent jogi hivatásrendek képviselőit, akiknek jó kapcsolatot kell ápolni egymással, hiszen „összezörrenések voltak, vannak és lesznek is, mint minden jól működő családban, de az igazságszolgáltatás érdekében együtt kell dolgoznunk”.

Államtitkár úr Varga Judit miniszter asszony szavait tolmácsolva köszöntötte a résztvevőket és kiemelte, hogy a Trócsányi miniszter úr által létrehozott igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárság a jövőre nézve is kiemelt feladatának tekinti a hivatásrendekkel kapcsolatos szoros együttműködést.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Dr. Korsósné Dr. Delacasse Krisztina egészen az ügyvédi hivatás létrejöttéig tekintett vissza jogtörténeti előadásában, amellyel az ülés hivatalos része zárult. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a már kötetlenebb állófogadáson tartotta meg ünnepi beszédét.

Morber Janka összefoglalója

Ez is érdekelhet