Vízálló tapéták

Morber Janka

A tavalyi évben már foglalkoztunk belső építészettel az oldalon, hiszen minőségi alapanyagokból, jó ötletekből lehet igazán stílusos belső tereket kialakítani, legyen szó irodáról vagy éppen a saját otthonunkról. 

Kovács-Safarcsik Adrienn vendégszerzőnktől, építészmérnöktől a későbbiekben is olvashattok majd építészeti/belső építészeti témájú összeállításokat, tippeket, tanácsokat. Nézzük mi a véleménye a vízálló tapétákról. Hol érdemes használni, melyik helyiségben mutat jól?

A fürdőszoba és konyha építése, vagy felújítása során először a kerámia burkolatok jutnak eszünkbe. A gyakran bonyolult, időigényes és drága módszerek helyett szükség esetén választhatunk egy egyszerűbb megoldást, a vízálló tapétát, amire első sorban lehet, hogy nem is gondolnánk, de számtalan gyönyörű és változatos esztétikai lehetőséget kínál. Otthonossá teszi a mellékhelyiséget, különlegessé a fürdőszobát, élettel tölti meg a konyhát.

Az erre alkalmas tapétákat vinyl vagy vlies néven találjuk meg a piacon, mosható, súrolható, minden igénybevételnek ellenálló anyagok. Öntapadós változatban is kaphatók, így az ügyes kezű lakástulajdonosok maguk is felhelyezhetik a megfelelő felületre. Az öntapadós tapéták egyes változatai alkalmasak régi csempe burkolására, a zuhanyzó üvegének és egyéb felületek hangulatosabbá tételére.

Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy kombinálható más burkolatokkal, például kerámia burkolattal is, így nagyon mutatós, változatos tereket hozhatunk létre. Ezek a tapéták lehetnek mintásak, erezetesek, megjelennek rajtuk 3 dimenziós minták, textúrák.

Azt azonban lényeges kiemelni, hogy a tapéta alkalmazásához kapcsolódó előírások betartása alapvető fontosságú. A felület ahova a tapétát szeretnénk felhelyezni, nem lehet vizes, dohos, párás. Továbbá le kell kaparni az előző burkolatot, festéket, majd egy olyan sima, pormentes, tiszta felületet kell előkészíteni, amire a kiválasztott tapéta felhelyezhető. A legjobb, ha ezt a folyamatot szakemberre bízzuk, mert így megakadályozhatjuk a tapéta felpúposodásának, felkunkorodásának lehetőségét. Továbbá figyeljünk a tapéta mintáinak szép kialakítására, a csíkok pontos egymáshoz kapcsolódására.

A felhasználási módokról következzen egy képes összeállítás.

Szöveg: Kovács-Safarcsik Adrienn
Képek forrása: Pinterest, Google

Ez is érdekelhet