Nincs Szilveszter pezsgő nélkül

Morber Janka

Az elmúlt években Magyarországon is trendivé vált a minőségi pezsgő fogyasztás – ennek én kifejezetten örülök – egyrészt azért, mert egyre több magyar pincészet kezdett el minőségi pezsgőt készíteni, valamint viszonylag könnyen elérhetőek az ismert francia pezsgőházak champagne-jai itthon is. Azt az elején szeretném tisztázni, hogy ez az ajánló egy szubjektív, az általános jó ízlést figyelembe vevő, sorrendiséget nem felsorakoztató “lista” lesz, amelyet azért egy sommeliernek megmutattam, hogy a gasztrokibicek se találjanak benne kivetni valót.

A sort egy magyar, elismert pincészet pezsgőjével kezdeném, ami nem más, mint a Kreinbacher Brut Nature (http://www.kreinbacher.hu/). A legtöbb borszaküzletben beszerezhető vagy webshopból könnyen megrendelhető.

„Illata tiszta, fehérhúsú gyümölcsökkel nyit. Ízvilágát kellemes, a furmintra jellemző fanyarság és kesernye gazdagítja, a citrusok után újabb rétegében finom érlelési jegyek, briós és tószt aromák érezhetők. Buborékai aprók, savai markánsak. Szikársága mellett a chardonnay eleganciája jellemzi. A legszárazabb stílus kedvelőinek szól, aperitifként vagy akár egész estére.”

Kis hazánktól eltávolodva haladjunk egészen Champagne-ig, amelyet pezsgő készítés és fogyasztás szempontjából két város, Reims és Épernay ural. Aki szereti a pezsgőt, annak kifejezetten ajánlott, bakancslistás hely mindkettő, hiszen a Magyarországon is ismert pezsgőházak – Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Bollinger, Taittinger – mellett számos kisebb vagy kevésbé ismert pincészet pezsgőivel is megismerkedhetünk.

Reims városából most a Taittinger Brut Réserve került fel a listára. „A Taittinger Brut Réserve több, mint 35 különféle dűlőről és több évjáratból származó Chardonnay (40%), Pinot Noir és Pinot Meunier (60%) borok házasításából született. A Chardonnay ilyen magas aránya igen ritkának számít a nem évjáratos champagne-ok esetében, ennek valamint a pincében töltött legalább 3 éves érlelési időnek köszönhetően válik a Taittinger Brut Réserve finoman kiegyensúlyozottá. Ragyogó aranysárga színű, finom buborékokkal, míg a hab diszkrét, mégis hosszan tartó. Illata intenzív és kifejező, egyszerre gyümölcsös és kalácsos, leginkább az őszibarack, a fehér színű virágok (galagonya és akác) és a vanília aromái jelennek meg.” https://www.boresmas.hu/termekek/brut-reserve-319

Épernay-ből az egyik személyes kedvencem a Pol Roger Pezsgőház. 170 éve kiváló minőségű champagne-okat készítenek. A mai napig családi kézben lévő pincészetről van szó, de nem is akármilyenről, hiszen Winston Churchill is előszeretettel fogyasztotta a család pezsgőit. A véleményével teljesen egyetértek én is: “Egyszerű az ízlésem, a legjobbal megelégszem!”, így bármelyik champagne-ra esik a választásunk, biztos, hogy elégedettek leszünk.

Lehetne még folytatni a sort, de inkább most kinyitok egy üveg pezsgőt és a Jogász Cafe csapata nevében koccintásokban gazdag, boldog, sikeres 2020-as évet kívánok!

Képek és szöveg: Morber Janka 

Ez is érdekelhet