Jogász karrier helyett Yogasecrets

Morber Janka

Jogász karriernek indult, de az élet máshogy alakította. Nagy Anna, a Yogasecrets módszer megálmodója, ma Budapest egyik legismertebb jógastúdió hálózatát vezeti. A csoportos órák mellett nagy hangsúlyt fektet az egyéni órákra is, a jógára pedig teljesen új, modern személettel tekint. Stílusos környezet, felkészült oktatók, pillantsunk be kicsit a Yogasecrets világába.

Mesénél kicsit a hátteredről, mikor találkoztál először a jógával?

Erős migrénrohamokkal küzdő, a félvietnámi származásom miatt is szorongó gyermek voltam, sokszor haza kellett mennem az iskolából. Az orvosok egy idő után nem nagyon tudtak mit kezdetni a betegségemmel, gyerekként felnőtt, erős gyógyszereket szedtem. A nagymamám volt az, aki megtanított meditálni és elkezdtem jógázni. Akkor még nem volt az életemnek meghatározó részre, „tüneti” kezelésre használtam, hiszen ha migrénrohamom volt, csak akkor fordultam a jógához. Érettségi után elkezdtem a jogi egyetemet, de a várandósságom, majd a kisfiam születése miatt megszakítottam a tanulmányaimat, természetesen azzal a céllal, hogy a későbbiekben folytatni fogom. Egy gyermek születésével viszont a legtöbb édesanyában átértékelődnek a dolgok, más lesz a prioritás, ugyanez történt velem is. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy komolyan szeretnék a jógával foglalkozni.

Hogyan kezdtél el jógát oktatni? 

A jógaoktatói képesítés megszerzését követően becsületkassza jelleggel a Balaton partján hirdettem az óráimat (hiszen akkor még ott laktunk). Emlékszem, hogy két hónapon keresztül minden reggel és este hét órakor vártam, hogy jöjjön végre valaki jógázni, de nem jártam túl sok sikerrel. Az élet úgy hozta, hogy kiköltöztünk Bécsbe és valami csoda folytán a Bécsi Tőzsde mellett egy modern stúdióban kezdtem el dolgozni, ami nem csak a klasszikus, „keményvonalas” jóga irányzatoknak adott teret, így az általam képviselt módszer is beleillet a stúdió által kínált órákba.  Fél év alatt egy fantasztikus vendégkört sikerült kialakítanom, teltházzal ment az összes órám. A stúdió elhelyezkedéséből adódóan a vendégköröm főleg stresszes, felelősségteljes munkakört betöltő személyekből állt. Viszont ismét váltanom kellett, mert újra költöztünk, vissza Magyarországra, most Budapestre.

Új élet, új kihívások, hogyan érjem el azt, amit Bécsben már felépítettem – gondoltam magamban, így egy ideig hétvégenként visszajártam Bécsbe órákat tartani, de hosszú távon ezt nem lehetett fenntartani. 

Mikor indult be igazán a budapesti karriered?

Hamar szembesültem vele, hogy az az irányzat, amit én képviselek arra itthon is igény van. Leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy az „elfogadó jóga”, amit a Yogasecrets képvisel, sokaknak vonzó, mert nálunk nem számít, hogy a civil életben ki mivel foglalkozik, itt nem kell megfelelni senkinek, ez nem egy fitness stúdió. Minden óra elején azt mondom a vendégeimnek, hogy „ma azt hozd ki magadból, ami számodra jól esik, amennyi benned van”. Dinamikus, intenzív órákat tartok, ami nehéz, fárasztó, izzasztó. Jólesően elfárad a test, így jobban esik az óravégi meditáció is, és az elcsendesedéshez hozzásegít egy illóolaj, egy szemfedő vagy akár a gyertyafény, ezért az óra végén a vendégeim fizikailag fáradtan, de lelkileg feltöltődve távoznak.

Vezetett az óra végi meditációd?

Nem, teljesen spontán, mindig azt adom, ami bennem van és amire úgy érzem, hogy a vendégeimnek szüksége van. Van egy vezérszál, amit minden tanítványomnak megtanítok, de alapvetően az adott órához, belső érzésemhez, a vendégektől kapott rezgésekhez igazítom az óra végi meditációt.

Miért javasolnád az óráitokat ülő életmódot folytatóknak?

Igyekszem úgy alakítani az óráimat és ezt tanítom az oktatóimnak is, hogy a hozzánk betérő vendégek az egymást követő ászanák végrehajtásából adódó sikerélmény miatt szeressék meg a jógát.  Nálunk ez a módszer vált be, ez működik. Természetesen megerősödnek a törzs izmai, hajlékonyabbak leszünk, ilyen kellemes „mellékhatások” is várhatóak, de a kettő együtt hozza el a várt eredmény, ezért bővül folyamatosan a vendégkörünk. Ráadásul annyira, hogy most nyílik két új stúdiónk, az egyik Budán, a másik pedig az 5. kerületben, ahova ebédidőhöz igazított expressz jógaórákkal is készülünk, pont az elfoglalt jogászoknak.

Több jógatábort is szervezel. Kiknek szólnak ezek a táborok, olyan is jelentkezhet, akinek nincs jógás tapasztalata?

Mindenkit szeretettel várunk, akár a magyar, akár a külföldi táborokba. A lényeg, hogy abban a pár napban a táborozók a saját szintjükön megtapasztalják a jóga jótékony hatását, egy kis énidőt szánjanak magukra, ezáltal kiszakadjanak a mindennapokból.

Neked melyik óratípus a személyes kedvenced?

Egyértelműen a gyertyafényes jóga, de nem csak nekem, hanem a vendégeimnek is.

Nézzük két olyan vendég véleményét, akik felelősségteljes munkakörben dolgoznak, mégis mindketten itt szerették meg a jógát, most már elképzelni sem tudják az életüket anélkül. Dr. Kosztin Annamária, kardiológus szakorvos, a 24 órás ügyeleteket mindig Annánál, egyéni jógaóra keretében, a Yogasecretsben zárja. Orvosként kiemelte, hogy akik nagy odafigyelést igénylő szellemi munkát végeznek, számukra extrém módon fontos az aktív pihenés, feltöltődés. A jógából nyert energia, az életminőségünkben is pozitív változásokat fog előidézni. Energikusabbak, lelkileg kiegyensúlyozottabbak, stabilabbak leszünk, jobban tudunk koncentrálni a családunkra és természetesen a munkánkra is. A jógának ez a típusa nagyon addiktív, nem terheli meg hirtelen a szív-és érrendszert valamint kezdőként is sikerélménnyel jár.

Réti Dóra, PR vezető munkanapjai nagyon mozgalmasak, az ő életvitelébe „egy klasszikus jóga óra nem fér bele”, de amit a Yogasecrets csapata képvisel, azzal teljes mértékben azonosulni tud. Az órák dinamikája és Anna személyisége őt is magával ragadta.

A fentiek alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy van valami ebben a stúdióban, ami megbabonázza az embert és testi-lelki feltöltődést nyújt az idelátogatóknak. 2020 tényleg a jóga éve lesz?

Az interjút Morber Janka készítette
Fotók: https://yogasecrets.hu/

Ez is érdekelhet