Gyalog-Szőke Zsófia: a jóga mindenkié

Morber Janka

„A jóga mindenkié: erőseké, gyengéké, fiataloké és időseké,
nőké és férfiaké is.” Ezt az üzenetet fogalmazta meg Gyalog-Szőke Zsófia, aki jelenleg is alkalmazott ügyvédként dolgozik, de a jóga és a jógaoktatás vette át a vezető szerepet az életében. Ez hozta el számára az egyensúlyt, a lelki békét, a teljességet, meghatározza mindennapjait.

Jogászként végeztél, most mégis jógával, jógaoktatással foglalkozol. Mikor és miért jött az elhatározás, hogy váltanod kell? 

Az egyetem után ügyvédjelöltként kezdtem dolgozni, ugyanebben az irodában lettem később alkalmazott ügyvéd is, közben persze egy fontos változással az életemben. 2007-ben megszületett fiam, két évre rá pedig a kishúga. Ügyvédként helytállni a bíróságon, vagy az ügyfelek felé, miközben két óvodás gyerek vár rám, nem könnyű feladat. Több, mint 13 éve jógázom rendszeresen, a heti jógaórák jelentették a nyugalom szigetét, ahol igazán ki tudtam kapcsolni. Jógát oktatni először éppen az ügyvédi irodában kezdtem, a kollégáim unszolására és ezért örökké hálás leszek nekik, mert rájöttem, hogy a jógát nem csak gyakorolni, de tanítani is nagyon szeretem.

Családod, jogász ismerőseid, kollégáid mit szóltak a váltáshoz?

A jógaoktatás fokozatosan vette át a vezető szerepet az életemben, meglepetésként így senkit nem ért. Néhányan persze értetlenül álltak a váltás előtt, nem értve, miért akarok több évnyi tanulást feladni, de a férjem, a közeli barátaim mindvégig támogatták a döntésemet.

Mikor ismerkedtél meg a jógával? A jógának melyik irányzata áll a legközelebb hozzád? 

12 évesen voltam életem első hatha jógaóráján, kisebb megszakításokkal és változó intenzitással végig jelen volt az életemben. Körülbelül 13 éve az Iyengar metódus szerint kezdtem el rendszeresen gyakorolni, később azonban a sokkal kreatívabb és dinamikusabb irányzat, a vinyasa flow lett az én utam. A jógaoktató képzésemet is ezen irányzat szerint végeztem el és az óráimat is leginkább ebben a stílusban tanítom.

Mit jelent számodra a jóga?

A jóga maga az élet teljessége. Sokkal több, mint testmozgás: életmód, egyfajta viszonyítási rendszer a mindennapokban. A jógikus szemlélet meghatározza, hogyan viszonyulj magadhoz, másokhoz, hogy használd a lélegzeted, mivel tápláld a tested és az elméd. A jóga valamilyen formában az életem minden pillanatában jelen van.

A közösségi oldalaidon gyönyörű képeket osztasz meg, mindenhol jógázol?

Vagy legalábbis mindenhol készítek képeket. Az egyik üzenetem, hogy a jóga mindenkié: erőseké, gyengéké, fiataloké és időseké, nőké és férfiaké is. Nem kell hozzá semmi, csak te magad – ezt az üzenetet szeretném azzal szimbolizálni, hogy én is mindenkor, mindenhol jógázom, farmerben vagy estélyi ruhában.

Csoportos és egyéni órákat is tartasz. Ha valakinek az az újévi fogadalma, hogy elkezd jógázni, akkor mit javasolsz, csoportos vagy egyéni órára menjen el először?

Jó szívvel ajánlom a kiscsoportos órákat, mert nagyon sokat lehet a többi jógázótól is tanulni, a közösség lendülete visz előre. Egy felkészült oktató mindenkit át fog segíteni a kezdeti nehézségeken, egyszerűen csak el kell kezdeni. Én azt szoktam mondani, hogy a jóga a szó legjobb értelmében addiktív. Ha elkezded, nem fogod tudni nem folytatni.

Emberekkel foglalkozol, így kiemelten fontos, hogy az óráidon a vendégeid ne csak egy fizikailag, hanem egy lelkileg is “felkészült” oktatóval találkozzanak. Hogyan tudsz feltöltődni, miből merítesz inspirációt?

Ezt nagyon jól látod! Oktatóként fontos, hogy legyen saját jógagyakorlásom, amiben elmélyülök, amiben fejlődök, megpihenek, felfedezek. Több jógaoktató társammal – külföldi képzéseimnek hála akár a világ másik feléről is – van egymást támogató, inspiráló kapcsolatunk. Feltöltődni leginkább a családommal töltött idővel tudok, az anyaság rendkívül kreatív energiákat ébresztett fel bennem. Egy erdei séta mindig feltölt, ezzel rendszeresen kényeztetem magam.

D:\Saját\jogaszcafe\Képek_Gyalog-Szőke Zsofi\IMG_1263.JPG

Hogy látod, jöhet még olyan fordulat az életedben, hogy visszatérsz a jogi pályára?

A jogi pályát nem hagytam el teljesen, továbbra is alkalmazott ügyvédként dolgozom, de lényegesen kevesebbet. Szerencsére nem érzem úgy, hogy feltétlen választanom kellene a kettő között. 

Jelenleg nagyon boldog vagyok, hogy sokat taníthatok, de ugyebár soha ne mondd, hogy soha.

Az interjút Morber Janka készítette
Képek: Gyalog-Szőke Zsófia, Instagram 

Ez is érdekelhet