Byblos Budapest – A kelet varázsa

Morber Janka

Az alliteráló névről a mesés kelet jut eszünkbe, teljesen jogosan, hiszen a Byblos Budapest egy libanoni étterem a belvárosban. A keleti és mediterrán konyha fúziója, hagyományokon nyugvó alapokkal, változatos fűszerezéssel mutatja be Levantine-i konyha különlegességeit és ízét.

Osama Kutaini számos országban dolgozott már executive chefként, de 2008-ban a szerelem, családalapítási szándék Magyarországra hozta. Testvérével, Mohameddel régóta szerettek volna egy családias éttermet nyitni, ami nem a fine-dining vonalat képviseli, hiszen meglátása szerint „a magyarok nem feltétlen a kis adagokat kedvelik a nagy tányéron, hanem a tartalmasabb fogásokat, a férfiak legalábbis biztosan”.

Az étterembe belépve türkiz plüss fotelekkel, aranyozott felületekkel, hatalmas csillárokkal találjuk szembe magunkat, mintha egy keleti palotába érkeztünk volna, de nincs is idő annyira elmerülni a részletekben, hiszen egyből a nyitott konyhából kiszűrődő illatok, zajok terelik el a figyelmünket.

A kiszolgálás nagyon kedves és profi, így ha nem ismerjük a libanoni ételeket, akkor sem kell aggódunk, hiszen ha szerencsénk van, akkor közvetlenül Osamától kaphatunk szakszerű tanácsokat, hogy mit mivel, hogyan érdemes fogyasztani.

Mi az összes fogást imádtuk, de talán a tabouleh, ami annyira friss, tele rengeteg petrezselyemmel, illetve a kebbeh (darált bárányhússal töltött bulgur) volt a kedvencünk az előételek közül. A főételek nem szükségszerűen követik az előételeket, kérhetjük azokat az előételekkel együtt, hiszen nincs kőbe vésett sorrend, bármit ehetünk bármikor. Mindegy, hogy a grill ételek vagy a fetteh-k közül választunk, nem ér bennünket csalódás. Fantasztikus ízekre, vajpuha húsokra számíthatunk. Végül pedig, ha bírjuk még, kunafaval (levantin sajt búzadarával) zárjuk étkezésünket.

Egy biztos, a Byblos Budapest nem az a hely, ahova csak beugrunk enni egyet. Hagyjunk magunknak bőségesen időt a vacsorára, menjünk a barátainkkal vagy családunkkal, élvezzük ki a libanoni ízeket közösen. Családias környezet, odafigyelés, mi még biztosan visszatérünk.

Instagram: Byblos Budapest

Morber Janka ajánlója

Ez is érdekelhet