Közbeszerzési szakjogászból étteremtulajdonos

Morber Janka

Nagykonyhai tapasztalt nélkül vágtam bele, nem tudtam, hogy mire vállalkozom” – mesélte Dr. Árvai Anita, aki az egyik legnagyobb álmát valósította meg Balatonalmádiban, a Veganeeta Home létrehozásával. Anita korábban közbeszerzési szakértőként dolgozott Budapesten, de nem félt váltani. Ha a Balaton északi partjára visz az utatok, mindenképp látogassatok el hozzá akkor is, ha nem vegán módon étkeztek, akár csak egy kávéra. 

2018. április 1-jén nyitottad meg az éttermet. Honnan jött a Veganeeta Home ötlete? 

Közbeszerzési szakértőként dolgoztam Budapesten, majd miután Balatonalmádiba költöztünk már nem szerettem volna ezzel foglalkozni. Egy egészségügyi anomália kapcsán blogot kezdtem vezetni, ahol írtam a betegségemről, recepteket is közöltem és egy szuper kis közösség, szociális háló alakult körülöttem. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék nyitni egy apró éttermet. Balatonfüreden sajnos nem találtam olyan helyet, ami egy étterem megvalósításához megfelelő lett volna. Végül teljesen véletlenül egy délutáni babakocsis séta alkalmával futottam bele a Tulipános udvarban a hirdetésbe, hogy „üzlethelység eladó/kiadó”. Felhívtam az ott található telefonszámot és még aznap meg is tudtam nézni a helyet. Eredetileg itt egy ír pub állt, piros, zöld, narancssárga színvilággal, de én már akkor láttam az éttermemet, a színeimet, hogy milyen lesz a Veganeeta Home.

Mit szóltak az ismerőseid, barátaid, hogy ilyen vállalkozásba vágtad a fejszédet? 

Mindenki lebeszélt róla, egy vegán étterem itt Balatonalmádiban, előre borítékolt a kudarc – mondták többen, de bíztam magamban és egyszerűen tudtam, hogy működni fog. Az ingatlan felújítása közben elvégeztem a szakács, barista, üzletvezető, felszolgáló képzést. Március 29-én kezemben volt az oklevél, április 1-jén megnyitottunk…és elindultunk. Az eleje, főleg az első félév nagyon nehéz volt, igaz akkor már 4 éve reform konyhát vezettem otthon, sőt több, mint 2 éve vegán módon főztem, de egy étterem vezetéséhez ez nem elég, nagykonyhai tapasztalt nélkül vágtam bele, nem tudtam, hogy mire vállalkozom. Állandóan az étteremben voltam, főztem, felszolgáltam, kávét készítettem, takarítottam, én voltam a „mindenes”, amíg szép lassan sikerült olyan szakembereket kinevelnem, akik ma már sajátjuknak érzik az éttermet, így a feladatok megosztásával ma már sokkal könnyebb. Nem dolgozom kevesebbet, sőt, de így jobban tudok a főzésre, receptfejlesztésre, tartalomgyártásra, cikkekre fókuszálni. Folyamatosan tanulok, külföldi chefektől, illetve közvetlenül egy mesterszakácstól, aki másfélnapot van itt nálunk egy héten az étteremben, tőle szívom magamba a tudást. 

Rengeteg saját programot szervezel az étterembe, rendezvényeket, főzőklubbokat, privát főzőklubbokat. Honnan jött az ötlet, hogy szükség lehet privát főzőklubbra? Hogyan kell elképzelni egy ilyen eseményt?

Sok embernek, sok problémája van, és egyszerűen nem mernek kérdezni nagyobb közönség előtt. Ha kevesen vagyunk, könnyebben megnyílnak, bátrabban teszik fel a kérdéseiket. Mindezt úgy kell elképzelni, mint egy kiscsoportos „foglalkozást”, ilyenkor maximum 4 fővel foglalkozom, így több idő jut az egyéni problémák megoldására, legyen az egy egyszerű kérdés – például hogyan kell főzni a mindennapokban –, egészen odáig, hogy daganatos betegség esetén mit javasolt fogyasztani. Természetesen ilyenkor óriási a felelősség rajtam, én a saját tapasztalatomat tudom átadni, azt, hogy nekem mi segített a nehéz időkben. 

Biztosan kijelenthető, hogy a jogi pályára nem fogsz visszatérni, mégis meg tudnád fogalmazni, hogy miben segített a megnyitás körüli adminisztrációban, vagy jelenleg a mindennapokban, hogy jogászként végeztél? 

Egy szemléletmódot adott, alázatot, kitartást, versenyhelyzetben való maximális megfelelést, amit a mostani életemben, a saját vállalkozásomban tudok kamatoztatni.

A közösségi médiában elérhető fotókból és szinte az összes posztodból a kedvesség és a mérhetetlen precizitás árad. Honnan jön mindez, miből inspirálódsz, töltődsz?

„Semmiből és mindenből, ez belőlem jön, mert mindent szeretek, amit csinálok, ez vagyok én.” A legjobb visszaigazolás az volt, amikor a gyermekem megfogalmazta, hogy olyan munkát szeretne, mint az enyém, mert nekem milyen könnyű munkám van. Természetesen nem könnyű, mert rengeteget dolgozom, de ha a gyermekeim azt látják, hogy ez nem teher számomra, hanem örömmel csinálom minden egyes mozzanatát, akkor megérte. A vegánság az, amiben megtaláltam magam. Nincsenek nehézségek, lemondások, csak megoldandó feladatok. 

Trendi ma vegán módon táplálkozni? Miért választják egyre többen ezt az irányt?

Mindegy, hogy miért választja valaki ezt az irányt, legyen az egészségügyi, környezetvédelmi, a számok egyszerűen magukért beszélnek: 1 kg marhahús előállításához 10.000 liter vízre van szükség, 1 kg csirkehús előállításához 5.000 liter vízre, 1 kg paradicsom előállítására pedig csak 300 literre, ezt egyre inkább felfogják az emberek.

A lényeg az lenne, hogy magunkhoz mérten próbáljunk meg a „legtisztábban” táplálkozni, saját magunk és a gyermekeink jövője érdekében. Tegyük meg azokat a lépéseket, amiket a legkönnyebben tudunk integrálni a mindennapjainkba, mert nincs már idő várni, cselekedni kell.

A férjed, gyermekeid is vegán módon táplálkoznak? Nehézséget okoz számodra egy húst vagy halat tartalmazó ételt elkészteni?

A gyermekeim esznek húst, a férjem vegetáriánus. Ma már egyre inkább nehézséget jelent, ha húst vagy halat kell elkészítenem, nem vagyok rosszul tőle, de nem szívesen csinálom, pedig nem vagyok finnyás, vidéki lányként nőttem fel.

Dr. Árvai Anita, ha ennyit hallasz, mi jut eszedbe róla?

Ez a nevem, nem kötöm már hozzá a jogi pályámat.

Abból, amit közölsz, a kommunikációdból az derül ki, hogy a család, a hit, vegánság hármas egysége határozza meg a mindennapjaidat. Mit jelentenek számodra ezek a szavak?

Család: Ők a mindenem.

Hit: Magamban hiszek és az isteni gondviselésben. Hiszem azt, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát.

Vegánság: Az életemet jelenti, onnantól kezdve, hogy levegőt tudok venni.

Mik a terveid, céljaid a jövőre nézve?

Nagyon sok tervem van, a Veganeeta branddel egyre több piacra jutunk el, ma már nem csak lelkes vagyok, hanem tudatos üzletasszony is, muszáj, hogy az legyek. Viszont ez csak azért működik, azért kaphatom ezt a Jóistentől, mert úgy gondolom, hogy 100%-ig önazonos vagyok, az tudtam maradni. Volt egy megmagyarázhatatlan belső indíttatásom és úgy tűnik, hogy sikerült, ez nagyon jó érzés. Ennek az első megjelenési formája volt a Veganeeta Home, innen pedig a folyamatos fejlődés iránti vágy hajt előre főzés, étterem és brand szinten egyaránt. 

Az interjút Morber Janka készítette
Fotók: Árvai Anita, Veganeeta Instagram

Ez is érdekelhet