A koronavírus margójára: Verseny

Morber Janka

Versenyfutás az idővel, én legalábbis így érzem. Nyugodtnak kéne lenni, lelassulni, sütni, főzni, barkácsolni és mindehhez még mosolyogni is. Viszont, ha 14 év alatti gyereked van, akkor ez az esélytelen kategória. 

Természetesen ez a helyzet nagy megmérettetés mindenkinek, ez egyértelmű, de nézzük most egy átlag család mindennapjait

Ha óvódás korú gyereked van és felelős szülőként próbálsz helyt állni, akkor előző nap megtervezed a követező napot: felkelés, reggeli időben, délelőtt „feladatoztok”, tízórai, játék a szabad levegőn – kertes házban élők itt óriási előnyben –, ebéd, délutáni alvás, uzsonna, közös játék újra bent és kint is, de mindjárt itt a vacsora, utána meg kezdődik az esti lefekvéshez készülődés mesével, fürdéssel, altatással. A legjobb „timesheet manager” szülőknél is előfordul, hogy néha hiba kúszik a gépezetbe és kicsit elcsúszásnak a napok.

Ha általános iskolás gyereked van, akkor a mindennapok annyiban változnak, hogy a „feladatozások” helyét átveszi a kötelező tanulás. Segítesz tanulni, fotózni, emailezni, magyarázod a matekot, nyelvtant, törit, ha kell ének-, és tesi tanár is vagy egyszerre. 

Mindezek mellett a gyermek korától függetlenül főzöl, takarítasz, rendezed a háztartást. Na de arról még nem is beszéltünk, hogy ha még van munkád és persze olyan szerencséd, hogy „homeoffice”-ban dolgozhatsz, akkor „csak” azt kell kitalálnod, hogy ennek a tevékenységek mikor és hogyan hódolsz. 

Félreértés ne essék, tudom, hogy ez mindenkinek nagyon nehéz időszak, de most fog kiderülni, hogy a „szülők versenyéből” ki kerül ki győztesen. Győzni nem saját magunk miatt kell, hanem a gyermekeinkért és azért, hogy ha visszaáll a régi rend, a pedagógusok szinte zökkenőmentesen tudják majd folytatni a közös munkát a gyerekekkel. 

Morber Janka írása

Ez is érdekelhet