A Casino Mocca sztori

Morber Janka

Mivel Jogász Cafe az oldalunk neve, már épp itt volt az ideje, hogy felkeressek egy minőségi kávépörkölő csapatot, hogy megtudjam mit jelent a minőségi kávézás, vagyis mi a speciality coffee műfaj.

Szabolcs (cup tasters hazai bajnok) és Lajos (cup tasters világbajnok), a Casino Mocca tulajdonosai, 7 évvel ezelőtt kezdtek minőségi kávépörköléssel foglalkozni Magyarországon az elsők között. Szabolcs amatőrként megnyerte 2010-ben a hazai barista bajnokság cup tasters kategóriáját, így automatikusan kvalifikálta magát a nemzetközi kiállításra és világbajnokságra, Londonba. A kinti expón ivott először igazán magas minőségű ruandai kávét, ami a mai napig az egyik kedvence, Lajost pedig a szintén kelet-afrikai Burundi kávéi nyűgözték le pályafutása kezdetén.

A speciality kávézás műfaja Amerikában a 1980-as években indult, de Magyarországra csak a 2010-es évek környékén jutott el. 2000-2010 között egy barista versenyen a magyarok blendekkel, vagyis kávékeverékkel indultak. Mint megtudtam, a magyar lakosság 95%-a ma is keverékeket, jobb esetben arabica, rosszabb esetben kicsit gyengébb minőségű, de magasabb koffein tartalmú robusta kávét fogyaszt, hiszen a közízlésben ez a típus van jelen, ezt szoktuk meg.

Szerencsére már megjelentek és az átlagember számára is elérhetővé váltak a termőhely szelektált kávék, amik akár farm szinten is visszakövethetők. 

Abban az esetben, ha valaki érdeklődik a barista szakma iránt, akkor a magyar tanfolyamok ahhoz adnak megfelelő képesítést, alapot, hogy egy franchise rendszerben működő kávézóban lehessen elhelyezkedni, viszont ha valaki komolyabb szinten szeretne a „kávézással” foglalkozni, akkor a speciality vonalhoz ennél kicsit több kell.

Az ilyen típusú kávézóknak az a lényege, hogy a baristától lehet kérdezni és tudnia is kell válaszolni a vendég kérdéseire, ezen kívül alapvető fontosságú, hogy szeresse is azt a kávét, amivel foglalkoznak, míg egy franchise rendszerben működő kávézókban erre idő és képesítés hiányában nem feltétlenül van lehetőség.

Az egész speciality kávézás – az alap képesítés megszerzésén túl – az érzékszervek játékáról, fejlesztéséről szól, hiszen olyan ez az egész folyamat, mintha főznénk valamit, egy félkész termékből kell elkészíteni az italt, ami nem más, mint egy speciális oldat. Az ízek csak akkor lesznek balanceban – cukor és bármilyen tej hozzáadása nélkül -, ha ez az oldat megfelelően van elkészítve (itt sok mindenen el lehet csúszni, pl.: túl sokáig van kontaktban a kávé a vízzel vagy nagyon finom a kávészemcse). 

A Casino Mocca stílusára jellemző, hogy a pörkölt ízeket amennyire lehet a háttérbe szorítva, a kávé eredeti ízeit megtartva, a gyümölcsös édeskés ízek kerülnek előtérbe, így az ő esetükben nem a pörkölésről, hanem a termőterületek sikerességéről beszélhetünk, Etiópia, Kolumbia a legnépszerűbb területek náluk. Az adott kávé termőterületen való leszüretelésétől számítva előfordul, hogy fél év is eltelik, mire a nyers kávé megérkezik a pörkölőhöz. A nyers kávé a szüretelés napjától nagyjából 1 évig őrzi meg a minőségét, így a pörkölőnek kb. fél év áll rendelkezésére, hogy a legjobbat kihozza a hozzá megérkezett nyers kávészemekből.

A Casino Mocca legtöbb partnere Budapesten található, de Európában is vannak fix megrendelőik, illetve olyan kávézók is, amelyek vendégkávéként rendelnek tőlük – ez abszolút jellemzője a speciality kávézásnak -.

A minőséget nem csak a számítógépen speciális célszoftverrel kontrollált pörkölés biztosítja, hanem a mindennapos érzékszervi ellenőrzés, az úgynevezett „cupping” is. Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy a kávéőrleményeket külön csészékbe teszik, arra forró vizet öntve, minimum 10 perc elteltével, egy speciális kanállal – cupping kanállal – és technikával kóstolják végig az így elkészült kávé oldatot. Itt kerül igazán előtérbe a tudás és az érzékszervek játéka.

Ha szeretnétek megkóstolni a Casino Mocca kávéit, akkor van lehetőség kávé előfizetésre, amit Magyarországon ők indítottak el először, külföldi minta alapján. Mindez annyit jelent, hogy azok a személyek, akik előfizetnek, 2 illetve 4 hetente az általuk kiválasztott címre – legyen ez munkahelyi, otthoni cím vagy akár csomagautomata – kapják meg az előfizetésünknek megfelelő kávémennyiséget (200 grammtól 800 grammig).

A kíváncsiság kedvéért mindenképp érdemes megkóstolni valamelyik kávéjukat, mert nagyon magas minőséget képviselnek, finomak és egy új ízvilággal ismerkedhettek meg a kávézás területén. A megszokottól jó néha eltérni. Köszönöm az élményt!

Szöveg: Morber Janka
Képek: Buzás Tamás

Ez is érdekelhet