A bűnügyi helyszínelő: Törteli Eszter

Morber Janka

Manapság nem jellemző, hogy a férfi és női szakmákat megkülönböztetjük egymástól, de abban valószínűleg megegyezhetünk, hogy a hölgyeknél a bűnügyi helyszínelő nem szerepel a top 10 foglalkozások között, mint álommunka. Törteli Eszter rendőr százados, bűnügyi helyszínelő – aki egyébként tűzoltó, grafológus-írásazonosító végzettséggel is rendelkezik, a 2019. évben Terézanyu program díjazottja, jelenleg pedig joghallgató – mesél a CSI sorozatokból ismert, de a valóságban attól merőben eltérő szakmájáról, női szemmel. 

Hogy lesz valakiből bűnügyi helyszínelő?

A Rendőrtiszti Főiskolán bűnügyi szaknyomozóként végeztem, majd a Kiskunfélegyházi Rendőr főkapitányságon kezdtem dolgozni, ezután kerültem Budapestre a Rendkívüli Haláleseti Osztályra, ahol közel 10 évig voltam nyomozó. Itt rendkívüli, azaz nem természetes haláleseteket vizsgáltam, a szakterületem az ismeretlen holttestek azonosítása volt, ezután kerültem a BRFK Bűnügyi Szervek, Bűnügyi Technikai Osztály, Központi Szemle-és Technikai Alosztályára, ahol helyszíni szemlebizottság-vezetőként dolgozom. Úgy gondolom, hogy ezt a szakmát nem lehet csak megtanulni, mert „olyan fokozott pszichikai terhelésnek vagyunk kitéve, hogy ezt valaki vagy bírja, vagy nem”

Vannak kötelező pszichikai tesztek, alkalmassági vizsgálatok, amelyeknek meg kell felelni ebben a munkakörben?

Maga a munkakör ellátásához egy bizottság vezetői szaktanfolyamot kellett elvégeznem, amikor erre az osztályra kerültem.  Mivel mi fokozottabb egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve – a helyszínre természetesen védőfelszerelésben megyünk ki – a fertőzések miatt, így nálunk a vérvétel kötelező, valamint kétévente pszichikai alkalmassági vizsgálaton is részt veszünk. Azt mindenképp ki kell emelnem, hogy ha egy pszichikailag valóban embert próbáló esetet dolgozunk fel – pl. emberölést – akkor természeten lehetőségünk van pszichológus segítségét igénybe venni. Bármennyire furcsán hangzik, de mi megtanultuk elviselni az ilyen eseteket, hiszen ez a munkánk.

A gyakorlatban hogy képzeljük el a munkátokat? Hogyan követik egymást az események? 

24-72 órás munkarendben dolgozunk, 24 óra munkaidőt egy 72 órás pihenőidő követ.

Reggel, amikor felvesszük a munkát, általában két bizottság kerül összeállításra, az egyik bizottság a rendkívüli halálesetekhez, életellenes bűncselekményekhez, a másik pedig a kiemelt vagyon elleni bűncselekményekhez kerül kirendelésre.

A bizottságban rajtam, vagyis a bizottságvezetőn kívül két bűnügyi technikus és egy orvos szakértő dolgozik, ebben a felállásban érkezünk meg a helyszínre.  A megadott címen a helyszínbiztosító fogad bennünket. Ekkor már teljes védőfelszerelésben vagyunk – ez egy teljes testet takaró papírruhát, lábzsákot, maszkot, gumikesztyűt jelent, amit munkafázisonként mindig cserélünk -, ami nem csak a mi védelmünket szolgálja, hanem a nyomozás kimenetele szempontjából is igen fontos, hogy ne szennyezzük össze saját mintáinkkal a helyszínt.

Volt olyan eset, ami téged is megviselt?

A legelső ügyemnél egy hat hónapos csecsemő halálát kellett feldolgoznom, ami elsőre nagyon megrázóan hat, de nekünk minden esetben objektíven kell az adott ügyre tekintenünk, semmilyen módon nem érinthet meg, nem vonódhatunk be, hiszen az adott feladatra kell koncentrálnunk, „ott ahol mindenki elveszti az eszét, nekünk pont ott kell észnél lenni.”, így tudjuk segíteni a helyszínen a hozzátartozókat is. 

Mennyi volt a leghosszabb idő, amit egy adott helyszínen kellett töltened az ügy teljes feldolgozása céljából?

Emberölésnél, előfordul, hogy 24-26 órát is a helyszínen töltünk, ebbe beletartozik a nyomozókkal, a családtagokkal való egyeztetés, de még a szemlejegyzőkönyv elkészítése is. Ilyenkor érzem azt, hogy előny, hogy nő vagyok, hiszen egyszerre több tevékenységre is tudok koncentrálni. Nagyon fontos, hogy ezt a jegyzőkönyvet a lehető legpontosabban készítsük el, hiszen a nyomozók ebből fognak dolgozni. Ha mi hibázunk, akkor gyilkosok maradhatnak szabad lábon. Óriási a felelősség rajtunk, nem véletlen, hogy nem mindenki alkalmas erre a pályára.

Ha már Jogász Cafe, akkor muszáj megkérdeznem, hogy miért most kezdted el a jogi egyetemet?

Nagy álmom volt, hogy egyszer elvégezzem a jogi egyetemet is, de két kislányom van, akikkel mindenképp szerettem volna itthon lenni az első pár évben. Ők jelenleg 4 és 6 évesek, így tavaly szeptemberben éreztem azt, hogy most már nekivághatok a jogi karnak. Szerencsére a lányaim nagyon érdeklődőek, így nálunk gyakran volt esti mese a római jog. Az egyetem elvégzése úgy gondolom, hogy remekül ki fogja egészíteni illetve segíteni a szakmai pályafutásomat.

Azt még érdekességként megemlíteném, hogy egyszerre vagyok joghallgató és oktató is, de oktatóként természetesen a saját szakmámról szoktam előadásokat tartani, főleg jogi egyetemeken, illetve a Semmelweis Egyetemen is. 

+ 1: A koronavírus kapcsán van bármilyen extra előírás, óvintézkedés, amit be kell tartanotok a helyszínelés során?

A védőfelszerelés használata eddig is kötelező volt számunkra, ettől nem térhetünk el, ugyanazokat a szigorú előírásokat tartjuk be most is, így abban nincs változás, viszont a helyszíni tájékozódás, az előzménykutatás során, ha felmerül a koronavírus fertőzöttség gyanúja, akkor azt mindenképp jelenünk kell, abban az esetben az ügy speciális kezelést igényel.

Az interjút Morber Janka készítette

Ez is érdekelhet